2011. szeptember 4., vasárnap

Az üvegpalota


Jeannette Walls: Az üvegpalota
Jeannette Walls regényébn saját történetét meséli el egészen gyermekkorától kezdve. A könyv első lapjain a jelen egy momentumába csöppenünk, melyben az írónő már felnőttként üdvözöl bennünket. Egy taxi hátsó ülésén ülve megpillantja édesanyját, ahogyan szakadt rongyokban a szemetet vizsgálgatja, és válogat, vajon mire lehet majd szüksége. Hősnőnk behúzott nyakkal halad el mellette. Hiába tudja, a saját édesanyja az, és nem kellene ezt tennie, nem tudja legyőzni a szégyenérzetet, amely benne kerekedik. S hogy mi vezetett idáig?
A Walls család sosem tudott bánni a pénzzel. Általában nem is volt nekik, de ha néha-néha akadt egy kevéske is, a szülők azonnal elverték. Így a gyerekek gyakran kényszerültek arra, hogy az iskolai szemetesből a maradékokat észrevétlenül elcsenjék, mivel otthon nem jutottak élelemhez. Sosem tudtak hosszabb ideig egy helyen maradni. Vagy az APEH elől menekültek, vagy a Maffia szállt rájuk, mivel az öreg Rex Walls Los Angelesben elnyerte rengeteg pénzüket egy kiagyalt módszer segítségével. Akadt, hogy a gyámügy felfigyelt a családra. A sok nélkülözés ellenére a gyerekeknek rengeteg kalandban volt részük. Anyjuk és apjuk tanította őket egy ideig. Több esélyt is kínált nekik a sors, hogy megváltoztassák életüket. Smith nagyi halálával egy házat örököltek és kellő mennyiségű pénzt. A házat idővel lelakják a pénz pedig elfogy. Majd onnan, Phoenixből is útnak indulnak. Brian és Jeannette egyszer játék közben egy gyémántgyűrűt találtak. Rendkívül megörültek, hogy végre talpra állhatnak, ám anyjuk ahelyett, hogy eladta volna, megtartotta, mondván az ő önbecsülése többet ér, mint hogy egyenek. Dolgozni egyik szülő sem szeretett. Míg részeges apjuk állandóan összetűzésbe keveredett munkatársaival és azért hagyta ott állását, addig szeszélyes anyjuk nem volt hajlandó munkába állni. Ő a művészetnek akarta szentelni magát teljes mértékben.
„- Semmi baj, Isten megértő – mondta ilyenkor anya. – Jól tudja, hogy apátok a mi keresztünk, amit viselnünk kell.”
„- Tudod, ha emberileg lehetséges, akkor én megadom neked. Ha pedig nem, akkor inkább meghalok, de akkor is megpróbálom.
Felnéztem a kék arizónai égen fodrozódó vékonyka felhőkre. Miközben tekintetemet azokra a távoli felhőkre szegeztem, vettem egy mély lélegzetet, és azt mondtam: - Gondolod, abba tudnád hagyni az ivást?”
„ Miután apa megint inni kezdett, és pénzre sehonnan sem számíthattunk, anya arról kezdett beszélni, hogy talán keletre, Nyugat-Virginiába kellene költöznünk, ahol apa szülei laknak. Talán ők jobban kordában tudják tartani apát. Ha mást nem, legalább pénzügyileg segíthetnek rajtunk egy kicsit, ahogy azt Smith nagyi tette időről időre.”
Egyre több vita alakult ki a családban, főként Rex alkohol szeretetéből adódóan, valamint, hogy állandóan elvitte a pénzt otthonról. Jeannette volt az egyetlen, aki hitt még benne. Megpróbálta a családot megmenteni, de egy idő után belefáradt, és feladta. A gyerekek egyetlen lehetőséget láttak: érettségi után elmenni otthonról New Yorkba. Így a család szép lassan széthullott.


Egyetlen kérdés maradt: Képesek lesznek szüleiknek megbocsátani felelőtlenségüket? Vagy már túl késő?

2 megjegyzés:

  1. No kicsim ez igazán jól sikerült, nekem nagyon tetszett :). Gratulálok, neked szurkolok drága!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. :) Na meg a jó tanácsokat is :)

    VálaszTörlés