2012. október 22., hétfő

Mah-ree Nok



Vasas Judit : Mah-ree Nok


A könyvet gy kedves ismerősömtől, Csillától kaptam ajándékba, méghozzá dedikálva. Ritkán szoktam magyar szerzők műveit olvasni, de ennek a története azonnal felkeltette az érdeklődésemet.


A Mah-ree Nok csak egy ősi legenda egy természetfeletti erőkkel bíró könyvről, amely az emberek segítésére jött létre. Vagy mégsem? Az örökké kíváncsi és hatalmas tudásszomjjal rendelkező Duncan négy barátja segítségével  - Nicole, Lindsay, Josh és öccse, Kevin -  ennek próbál utánajárni, mikor érthetetlen módon a könyv a birtokába kerül.

„- A Mah-ree Nok a legfontosabb motívum minden valamirevaló indián legendában, és itt kérlek vonatkoztassatok el minden utókor által kreált históriáról, ami az indiánokat illeti. Ez nem egy modern író képzeletének szüleménye, hanem a több száz évvel  ezelőtt élt indiánok tudásának tárháza, amely arra hivatott, hogy megkönnyítse az emberek életét. Összesen egy, azaz egy darab létezik belőle. Egyedüli és megismételhetetlen! Egyfajta útmutató. Még nem tanulmányoztam át teljesen, de amit eddig olvastam belőle, az igencsak meggyőző volt. Most pedig szeretném, ha kivennétek a részeteket a varázsából!”
Duncan
„Bölcs az, kire hat a szellem,
S ismeri a titkokat,
És e szellem erejével
Nyit a térben kapukat”
Lindsay
„A gyűlölet bűnös érzés:
Fáj Neked, s ki iránt érzed,
az is szenvedi e vétked.”
Josh
„Lángoljon a szívem, hogy sokat tujak adni,
Még azokat is, kik sose szoktak kapni.”
Nicole
„A félelem a lélek perzsa foltja
Az életünket belülről kioltja.
Szállj el az emberből egyszer s mindenkorra,
Ne juttass ártatlan lelket a pokolra!”
Kevin
„Ha a fájdalom erős, és te magadba zárod,
Nem győzted le, ezt csak hiszed, majd Te is meglátod.
Jól vigyázz hát ember, hogy ne üthessen vissza
Az elfojtott indulatok túláradó kínja.”



Ahogy kimondják a varázslatot, minden megváltozik. Erre azonban csak másnap döbbennek rá. Hogy megszüntessék, újabbat mondanak el, ám ennek beláthatatlan következményei lesznek. Ők maguk sem tudják még, hogy mibe keveredtek és hol vannak. Vajon a segítségükre siető indián, Nokupta valóban csak egy a korábban csapdába ejtett fiatalok közül, vagy titkol az öt barát elől valamit? Az életükre törő szellemek tetteinek mi a valódi oka?

Távollétük alatt Josh és Kevin családjában számos titokra fény derül. Miért hagyta el őket apjuk fél éve? Nagyanyjuk végrendeletében mi áll? Lesz-e még esélye a két fiúnak kiélvezni a rendeződni látszódó családi életüket?


 Erre a rengeteg kérdésre nyújt választ a történet, amely tele van fordulatokkal. Mindenkinek ajánlom, aki szeret néha elrugaszkodni a valóságtól!!

2 megjegyzés:

  1. Drágám, ez mint mindig, megint jó lett! Lényegretörő, tömör, és egyébként is; imádlak.

    VálaszTörlés